Guide: Sådan vælger du de rigtige drinksglas

Der findes mange forskellige former for drinksglas – eksempelvis shot-, hurricane-, martini- eller whiskyglas. Det kan være svært at vælge de rigtige drinksglas, men ikke desto mindre er det vigtigt, hvis du vil have styr på sagerne. Herunder følger en guide til, hvordan du vælger det rigtige drinksglas.
Drinksglas

Hurricaneglas

Et hurricaneglas er et stort glas, som typisk kan rumme omkring 44 centiliter. Det har fået sit navn efter en stormlampe, da den minder meget om i udformningen. Det kan bruges til eksotiske drinks som eksempelvis Piña Colada eller Sex on the Beach.

Whiskyglas

Et whiskyglas kaldes også for et lowball-glas eller et ‘Old Fashioned’. Det bliver anvendt til simple drinks, som ikke kræver pynt – og det egner sig perfekt til drinks, som serveres med en isterning. 

Alt, der serveres ‘on the rocks’ (som det hedder, når der er en isterning i), kan du servere i dette drinksglas. Det egner sig derfor til alt fra Whisky on the Rocks til White Russian.

Ølglas

Ølglas – Der findes forskellige former for ølglas, og det er derfor svært at skære alle over én kam. Du kan både få ølglas med stilk og ølglas med fod, ligesom du også kan f ølglas med og uden hank. Smalle ølglas giver dig mere smag, og de fremhæver den bitre smag bagerst på din tunge. 

Hvis du vælger et tykt ølglas, er det bedre til at holde øllen kold, da temperaturen overføres til ølglasset. Flere typer af ølglas har en hank, som sikrer, at varmen fra din hånd ikke tempererer øllet. 

På et klassisk ølglas er der en let indsnævret top, som hodler på aromaen og skummet. Et tyndere ølglas lader varmen fra din hånd temperere øllen, så du bør vælge et kraftigt ølglas, hvis du foretrækker iskold øl – og ellers kan du vælge et glas med stilk.

Rødvinsglas

Et rødvindglas er en lille bowle, som snævrer ind i toppen. Det har en slank fod placeret på en stik. Glasset skal være tyndt, og der findes en masse forskellige former, som egner sig til forskellige typer af rødvin. Du kan se en oversigt over de bedste rødvinsglas her.

Den større diameter nederst på glassen og den mindre diameter i toppen har det formål, at glasset holder på duften. Som nævnt, findes der mange forskellige former for rødvinsglas, og ægte vinentusiaster vælger deres glas afhængig af den drue, de drikker.

Champagneglas

Et champagneglas er et tilipanformet glas, som egner sig til mousserende drinks, der ikke må miste for alt for mange bobler hurtigt. Det sikrer, at champagnen bliver ved med at være perlende og læskende i lang tid – og samtidig får glassets form også perlerne til at rejse langsommere op gennem glasset, hvilket giver en smuk visuel effekt.

Cognacglas

Et cognacglas har en rund mave og en snæver top, som holder aromaen i glasset. Glasset har en rund bund, som gør, at du kan lade det hvile i hånden og på den måde varme cognac’en op.

De fleste cognacglas har en kapacitet på mellem 180 og 240 milliliter, men man fylder ikke så meget i, da de kun skal have en smule, hvis cognac’en skal komme til sin ret. Den runde bund gør, at glasset lægges på siden med en vandret overflade, så der kan være den rigtige mængde i, uden der spilles.

Disse drinksglas anvendes også til lagret whisky og brandy, mens nogle også serverer øl i det – eksempelvis IPA og stout.

Martiniglas

Et martiniglas kaldes også for et cocktailglas, og det bruges til både martini, manhattan, metroplitans og gimlets. Typisk kan et martiniglas rumme 13,3 centiliter, og den lange stilk gør, at du kan holde glasset, uden at du varmer cocktailen op med din hånd.

Margaritaglas

Et margaritaglas kaldes ligesom martiniglasset også for et cocktailglas, da det kan bruges til Daiquiri og Margarita samt andre forfriskende drinks og kølige desserter. Stilken sikrer, at du kan holde om glasset, uden at varmen overføres til indholdet.

Den brede kant er optimalt til at pynte med enten salt eller sukker. Dette drinksglas kan have den samme form som et martiniglas, men det er større, hvorfor der kan være mere i. Du skal sørge for at afkøle drinksglasset før brug, da der ikke er plads til isterninger.

Grappaglas

Et grappaglas er beregnet til den italienske druebrændevin, grappa, men det fungerer også fint til både tequila, vodka og whisky, hvorfor det er med på listen over drinksglas. Det egner sig dog bedst til grappa.

Shotglas

Shotglasset er et lille glas, som primært egner sig til de såkaldte shots, som kan drikkes i én tår.

Total
0
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Related Posts